V ponedeljek smo se odpravili na Gor. Mokro Polje. Pot nas je vodila po različnih poteh, skozi gozd, ob cvetočem travniku, ob posajenem žitu. Vreme nam je omogočilo lepe razglede. Prepoznali smo Gracarjev turn in Vrhovo, cerkev na Tolstem Vrhu, stolp na Gorjancih. Po dobri uri hoje smo prišli do Nušinega doma. Na poti nas je pozdravil osel s svojim značilnim oglašanjem ter poni, ki je bil otrokom zelo všeč. Na travniku smo opazili štorkljo in mimogrede oponašali njeno gibanje.

Na kmetiji Junc imajo veliko raznovrstnih domačih živali, ki smo si jih s prijaznim vodenjem domačih lahko ogledali. Živali smo lahko pobožali in jih celo hranili. Dolgo časa smo se zadržali pri opazovanju robotske molže, ki je bila res zanimiva. Otroci so radovedno postavljali vprašanja in spoznali razsežnost kmetije. Gospodar je dovolil, da so se povzpeli na velik traktor. To je bilo navdušenja! Veliko dvorišče in otroška mehanizacija ter igrala so omogočila igro, ki bi lahko trajala celo dopoldne. Posladkali smo se s pudingom, ki sta ga za nas pripravili Nuša in njena mamica, se zahvalili ter se poslovili.

Zavedamo se, da imamo velik privilegij, da si lahko ogledamo sodobno kmetijo in z aktivnim doživljanjem izkusimo, kako pridemo do hrane. Dobro je, da imajo otroci možnost spoznavati različna opravila in poklice, kajti taka doživetja se jim vtisnejo v spomin in pomagajo oblikovati njihov pogled na svet.