Otroci se morajo gibati, da se zdravo razvijajo in dobro počutijo, saj je gibanje osnova za razvoj možganov. Pri tem je žoga zagotovo najboljša igrača vseh časov – ni draga in je dostopna vsakemu otroku. Je igrača za vsakega in igrača za vse! Zato smo tudi v naši skupini velik del meseca marca namenili aktivnostim z žogo na različnih področjih. Namreč v skupino Mravljice se je nekega dne prikotalila pisana žogica Marogica. Ker je pritegnila toliko zanimanja, je postala rdeča nit igre in aktivnega učenja.  Z njeno pomočjo smo spoznavali različne vrste žog. Z žogami smo razvijali spretnosti nog, rok in koordinacijo telesa ter se učili osnovnih gibanj z žogo. Spoznali smo, da je igra zabavnejša, če se z žogo igramo skupaj in jo znamo deliti s prijatelji. Z žogicami smo se tudi umirjali in izvajali masaže telesa. Prepevali smo pesmi o žogah. Prav tako so bile žoge tudi motivacija za likovno ustvarjanje. Kotalili smo jih v barvi in z njimi odtiskovali pomladne motive. Spoznavali smo telo kroglo in njene značilnosti, iskali smo okrogle oblike v igralnici in v naravi. Seznanili smo se z novo pravljico Rdeča žoga, utrjevali barve in velikostna razmerja.  Žoge so postale naše prijateljice, zato jih bomo tudi v prihodnje radi vzeli v roke, se z njimi razgibavali in postajali vedno spretnejši.

Otrok, ki se rodi v družino, kjer vladajo razumevanje, sproščenost, ljubeči odnosi in varnost, bo dobil najdragocenejšo in najlepšo popotnico za življenje. Ker je marec, mesec družine, smo ga primerno obeležili tudi v naši skupini. Najprej smo spoznavali sebe in svoje telo ter preizkušali, kaj vse naše telo zmore. Temo smo nadaljevali s spoznavanjem svojih čutil in doživljanjem različnih dražljajev na vseh čutnih področjih (tipanje, okušanje, poslušanje, vonjanje in gledanje). Otroci so v vrtec prinesli fotografije svojih družin. Z zanimanjem smo si jih ogledali, prešteli in poimenovali družinske člane ter odnose med njimi. Otroci so z veseljem sodelovali pri izdelavi simboličnih daril za starše.

Mesec marec je bil v naši skupini še posebej prazničen, saj je v tem mesecu veliko otrok praznovalo svoj 2. rojstni dan. Vse najboljše!

Zapisala J. F.