Novi začetki. Novo šolsko leto, navajanje na vrtec, odraščanje, vraščanje vašega malčka v novo socialno okolje…

Zaposleni v vrtcu si želimo dobrih odnosov s starši, saj je to temelj, ki omogoča razvoj otrokove osebnosti in njegove pozitivne samopodobe. Starši poznate svojega otroka, vzgojiteljice imamo dolgoletne izkušnje. Skupaj bomo iskali poti, ki naj bi bile za vašega otroka najboljše. Da se otrok navadi na novo socialno sredino potrebuje določen čas – tudi ob vaši prisotnosti. Morda vas bo otrok potreboval ob sebi samo nekaj dni po eno ali dve uri, vendar je to težko napovedati, kajti otrok v podobni situaciji še ni bil.

Še nekaj besed o dnevih, ki sledijo uvajalnemu obdobju. Vsakodnevno dolgotrajno poslavljanje otroka zmede. Pazite tudi na sporočila, ki jih morda izgovorite v trenutkih nemoči, kot so: »Takoj bom prišel pote.«, ali morda: »Če ne boš priden, te ne bom prišel iskat v vrtec.« Otroku je potrebno zagotoviti, da boste vi ali tisti, ki naj bi ga prišel iskati zagotovo prišel. Občutek varnosti je primarna človekova potreba. Od zadovoljenosti le- te je odvisno, ali se bo otrok lahko brezskrbno igral, se družil z drugimi otroki ali pa dvomil in čakal, če se bo grožnja morda zares uresničila.
Starši morate biti otroku v oporo. Pomilovanje naj raje nadomesti odločnost. Malčki razumejo več kot odrasli pričakujemo. Brez prosečega glasu povejte, da greste v službo in da boste prišli ponj takoj, ko boste prosti. Poslovite se od otroka, zaželite mu, da bi se lepo imel, pozdravite še ostale otroke, vzgojiteljico in pojdite iz igralnice. Tak hiter način poslavljanja je zelo učinkovit predvsem takrat, ko je vam in otroku še vedno težko.

Morda bo vaš otrok z vstopom v vrtec pogosteje oboleval. Ni pa nujno. Te bolezni se lahko pojavijo zaradi stresa in posledično, zaradi manjše odpornosti. Kriza zaradi vstopa otroka v novo socialno okolje se lahko pojavi tudi šele po nekaj tednih. Ta se lahko kaže v večji obolevnosti, največkrat pa v dolgotrajnejšem joku, ki ga do sedaj pri svojem otroku morda še niste bili vajeni. Naravno je, da se otrok oklepa svojih staršev, ravno tako pa je del otrokovega življenja tudi prilagajanje in vstopanje v okolje svojih sovrstnikov. Lažje vključevanje boste otroku omogočili, če bo otrok zelo redno prihajal v vrtec. Otroci postanejo del skupine in oblikovati začnejo prva prijateljstva. Če otroka ni v vrtec, ga drugi otroci, prijatelji pogrešajo. In ravno v tem je čar vrtca – oblikovanje prijateljskih vezi ter veščin sodelovanja, pogajanja, usklajevanja, reševanja problemov in iskanja svojega mesta v razvijajoči se skupini, skupnosti.

Preizkušeno najboljši pristop, znanstveno dokazano in obenem popolnoma brezplačno zdravilo pa je  pozitivno razmišljanje in kanček dobre volje, ki jo vaši otroci tako zelo in neskončno potrebujejo. Otroci sicer zelo potrebujejo skrbne starše, potrebujejo pa tudi smeh in čisto preprosto, vsakdanje veselje – tudi takrat, ko navidezno gre vse narobe – takrat še najbolj (verjemite, da vse to koristi tudi nam odraslim).

Želimo vam veliko ljubezni, potrpežljivosti, veselja, volje, prizanesljivosti, igrivosti in smeha z vašimi otroki!