Da sodoben slog življenja ni ravno trajnosten, se lahko zavemo, če samo pomislimo, kolikokrat na teden morda ne bi potrebovali uporabiti avtomobila in s tem prispevali k čistejši naravi. Tema, o kateri smo se pogovarjali v Tednu mobilnosti v skupini Zvezdno nebo, je bila otrokom zelo zanimiva. Veliko smo se pogovarjali o tem, kako lahko prispevamo k čistemu in zdravemu okolju, po vsakdanjih »opravkih« smo hodili peš (dvig paketa na paketomatu, trgovina, lekarna…), tudi vzgojiteljici sva poskrbeli za dober zgled, saj sva namesto z avtom v službo prišli s kolesom ali peš. V igralnici smo se igrali z avtomobilčki, didaktičnimi igrami na temo promet, vsi pa smo komaj čakali, da se preizkusimo še kot kolesarji. Otroci so v četrtek, 22. 9., v vrtec pripeljali svoja kolesa, poganjalčke ali skiroje. Obvezen pripomoček je bila čelada. Ob njenem zapenjanju smo utrjevali grobo in fino motoriko rok, barve, velikostne odnose, iskali razlike… Najprej smo se dobro ogreli – naredili nekaj gibalnih vaj, nato pa svoje spretnosti preizkusili najprej na parkirišču vrtca in zatem še na krožni učni poti.

Ko sva ob koncu tedna otroke vprašali, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin, je bil odgovor več kot očiten- vožnja s kolesi. Tega dne so res prišli z večjim nasmeškom, kot sicer, zato smo sklenili, da bomo dejavnost izvajali večkrat. Morda pa spodbudimo še koga, da bo namesto avta uporabil kolo.

 

Zapisali : Žaklina Kušljan, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok in Darja Bregar, vzgojiteljica predšolskih otrok – pomočnica vzgojiteljice