V maju smo izvedli sklop zanimivih dejavnosti, povezanih s prehrano in kulinariko. Otroci so se na igriv način spoznali z različnimi vrstami hrane, se seznanili s pomenom zdrave prehrane ter razvijali svoje kuharske spretnosti.

Spoznali in okušali smo različne vrste sadja, zelenjave in drugih osnovnih živil. Preko pogovorov in različnih aktivnosti smo se poučili o pomembnosti zdrave prehrane ter se naučili razlikovati med zdravimi in manj zdravimi živili. Knjižni kotiček smo opremili s kuharskimi knjigami, reklamnimi letaki z živili in drugimi gradivi, ki so nas spodbudili k branju in raziskovanju kuharskih vsebin. Učili smo se slediti slikopisnim receptom in upoštevati zaporedje opravil v receptu. Spoznali smo poklic kuharja, si ogledali kuharsko obleko in se pogovarjali o delu v kuhinji. Spoznali smo pomen higiene pri pripravi hrane ter se seznanjali z uporabo vilic in otroškega noža. Kuhinjski kotiček smo opremili s pravimi kuhinjskimi pripomočki, kot so posode, zajemalke, lonci in kuhalnice, kar nam je prineslo obilo zabave in veselja pri igri.

Opremljeni z novim znanjem in opasani v predpasnike, ki smo si jih sami oblikovali, smo pričeli s kuhanjem. V okolici vrtca smo nabrali bezeg in si pripravili bezgov sirup za sok, pili smo sadne smutije, si pripravili zelenjavni namaz ter se posladkali z domačimi palačinkami. Spoznavali smo pot od pšenice do kruha, kjer smo si ogledali pšenično polje, mleli žito in si spekli okusne štručke. Ker je bilo vreme precej deževno, smo se odločili pripravo sladoleda prestaviti na poletne dni, ko nam bo osvežilna sladica še bolj teknila.

Vestno smo skrbeli za našo gredo z jagodami, jih zalivali ter komaj čakali, da zagledamo kakšno rdečo jagodo. Prav tako smo posejali semena sončnic, ki jih bomo kot mikrozelenje uporabili v sadnem smutiju.

Te dejavnosti so otrokom prinesle veliko veselja, novega znanja in nepozabnih izkušenj. Verjamemo, da bodo pridobljeno znanje in izkušnje z veseljem delili z vami doma. Pa dober tek!

Zapisala J. F.