V okviru projekta Turizem in vrtec z naslovom Moj kraj – moj chef smo raziskovali lokalno kulinariko, pri čemer smo se osredotočili predvsem na pripravo sladic iz lokalnih sestavin. Otroke sva skozi zgodbo Melje, melje mlinček, pesmi, plese Ob bistrem potočku je mlin, Mat potico pečejo, različne izštevanke in igro motivirali, da so spoznavali pomen običajev iz našega lokalnega okolja. Usmerili sva jih predvsem na gastronomski vidik teh običajev, še posebej pripravo sladic, ki jih lahko naredimo iz sestavin, ki jih najdemo v našem lokalnem okolju. Pripravili smo sladico iz vrtčevskih jabolk, pekli palačinke iz domačih jajc ter doma pomagali pri pripravi potice. Na ta način so se otroci seznanili tudi z različnimi tradicijami, običaji in prazniki. V sodelovanje smo skušali pritegniti tudi starše, da bi tudi ti podelili z nami svoja znanje in informacije, ki gredo iz roda v rod. Povabili sva jih, da v času zaprtja vrtcev vključijo otroke v pripravo praznične potice. Le to smo želeli speči sami v vrtcu, a so nam to koronski ukrepi onemogočili. Ravno tako smo želeli povabiti kakšno članico društva šentjernejskih kmetic, da bi nam predstavila tradicionalne sladice našega okolja, kar so nam prav tako preprečili zdravstveni in higienski ukrepi. Mogoče nam uspe to narediti v bližnji prihodnosti. Vseeno meniva, da sva otroke preko izvedenih dejavnosti navdušili nad peko sladic in domačimi običaji ter s tem tudi razvijali občutek pripadnosti lokalnemu okolju.
Barbara in Sonja