Umetnost otroku omogoča razvijanje ustvarjalnih potencialov, ki se kažejo v igrivem raziskovanju in spoznavanju sveta okoli sebe. Otrok v umetnosti ustvarja, izumlja, odkriva, si zamišlja in oblikuje… Pri tem nastajajo dela, ki so izraz svobode, neposrednosti, drugačnosti, izvirnosti, različnega estetskega doživljanja.

V oktobru smo se v skupini Vrtiljak posvečali predvsem kiparstvu. Na sprehodih po Šentjerneju smo odkrivali kipe, jih opazovali in se ob njih pogovarjali. Obiskali smo knjižnico, kjer nam je knjižničarka ponudila nekaj literature. V knjigah smo odkrili, da so kipi lahko narejeni tudi iz papirja, žice, kamna, lesa, gline, folije in celo tudi iz sadja. Kdo pa je umetnik, ki izdeluje kipe?

Tudi v vrtcu smo kiparili iz različnih materialov: navdihnil nas je nekoliko drugačen material: papir, les, folija ter karton. Nastale so različne skulpture, ki smo jih razstavili na hodniku pred igralnico.

Odpravili smo se na avtobusni izlet v Kostanjevico, kjer smo si ob strokovnem vodstvu ogledali Forma Vivo ter moderne kipe v galeriji. V sklopu izleta smo se udeležili tudi kiparske delavnice z glino.

Nekaj dni kasneje nas je v vrtcu obiskala Oliverjeva mamica Babette, ki je kiparka. S sabo je prinesla njene avtorske izdelke – kipe iz različnih materialov, ki smo si jih lahko ogledali. Predstavila nam je orodje, s katerim lahko kiparimo ter nazorno prikazala razliko v izdelku med žgano glino in glino, ki ni žgana. Spoznali smo, da je žgana glina mnogo bolj obstojna. Skupaj z Babette smo kiparili iz gline. S pomočjo naših prstov smo oblikovali glino tako, da smo jo gnetli, stiskali, vlekli, pritiskali, ščipali, dolbli. Skupaj smo preživeli prijetno, ustvarjalno dopoldne, za kar smo ji zelo hvaležni!