V prvi polovici januarja smo obiskali čudoviti svet lutk. In zakaj je lutka nekaj tako posebnega? Zato ker ima lutka v otrokovih očeh neko posebno magično moč, saj zmore neverjetne reči in s tem dodobra razburka otroško domišljijo. Kot prvo, je predmet oz. igrača, ki lahko govori in se premika. Lahko se skrije, lahko leti, je nagajiva ali prijazna in polna novih idej. Spodbuja kognitivni, socialni in čustveni razvoj otrok. Odraslega in otroka poveže v skupni, po navadi v popolnoma izmišljeni igri, v kateri otroci še posebej uživajo in se vsakič znova sprašujejo, ali je lutka prav zares resnična. Resnična pa postane le, če jo oživimo s pogledom in ji tako »vdahnemo dušo«.

Oblikovali smo lutkovni kotiček, ki je postal prostor za raziskovanje in igro z različnimi vrstami lutk. Tu so otroci lahko preizkusili svoje spretnosti v rokovanju z lutkami ter se vživeli v različne vloge. Ugotovili smo, da so najpreprostejše lutke lahko kar naši prsti, na katere narišemo obraz. Iz orehovih lupin smo izdelali miške in krte ter z njimi popestrili izvajanje bibarij in prstnih iger. Zaigrali smo lutkovno predstavo Mali medo. Animirali smo ročne lutke različnih živali ter izdelali lutko na palici – medveda. Spoznavali smo tudi senčno gledališče in se igrali s sencami, kar je bilo za otroke prav posebno in zelo zanimivo doživetje. Skupaj smo tako ustvarili navdihujoče in bogato lutkovno okolje, ki spodbuja otrokovo igro, domišljijo in ustvarjalnost ter omogoča raziskovanje in odkrivanje sveta lutk na različne načine.

Končno nas je narava obdarila z belo snežno odejo, zato smo drugo polovico januarja namenili spoznavanju lastnosti zime, zimskih aktivnosti, zimskih oblačil, prav tako pa nismo pozabili na lačne ptice. Najprej smo se s snegom igrali kar v igralnici in izvajali različne poskuse. Izdelali smo snežaka in opazovali, kako se je topil in spremenil v lužo vode.  Vodo smo nato odnesli ven in ugotovili, da se je le-ta spremenila v led. Na snegu pa smo se želeli igrati tudi zunaj. Da nas ne bi zeblo, smo se najprej dobro podučili, kaj vse je potrebno obleči, da nam bo zunaj toplo. Ko je sneg skopnel, smo snežno zabavo pripravili kar v igralnici – igrali smo se s stiropornim polnilom in koščki papirja. V igri smo zelo uživali, otroci in odrasli, pa čeprav je bilo na koncu treba vse pospraviti. Na sprehodih smo opazili, da ptičke ves čas letajo okrog vrtca in iščejo hrano. Raziskali smo, za katere ptice gre, kako izgledajo in kaj jedo. Izdelali smo jim ptičje pogače in jih izobesili po drevesih v okolici vrtca.

Z radovednostjo vstopamo v nov mesec februar in komaj čakamo, da vam povemo, kaj vse smo počeli in doživeli.

Zapisala J. F.