Marmelada (Anja Štefan)

Tri sladke, mehke hruškice,

tri hruškice dišeče,

je jež povezal v culico

in zdaj domov jo vleče.

 

Čez kamenčke, čez vejice

in čez grmovje mlado:

doma razveže culico

in najde – marmelado.

 

V oktobru je naša glavna tema dejavnosti JESEN. Ob utrjevanju deklamacije Marmelada, smo se odločili, da jo pripravimo tudi mi- iz svežih, sladkih hrušk in domačih jabolk.

Tako smo preko spleta in raznih knjižnih virov poiskali primeren recept, pripravili pripomočke, ki jih potrebujemo za pripravo, se odpravili v trgovino po kozarčke in pokrovčke, sladkor; kuharice pa smo prosili, da nam posodijo še tehtnico in primerno posodo za kuhanje. Umili smo roke, si nadeli predpasnike in si razdelili naloge. Vzgojiteljice smo sadje olupile, otroci pa so ga narezali na manjše koščke. Nekateri so bili spretni bolj, drugi manj, ampak važen je bil namen- vsi smo sodelovali pri pripravi. Marmelada je bila ob vztrajnem mešanju vzgojiteljic kmalu kuhana. Še vročo smo previdno nadevale v kozarčke, seveda pa smo jo nekaj pustile tudi za pokušino in veste kaj? Otroci so v en glas dejali, da smo skuhali najboljšo marmelado! Ohlajeno smo pospravili v temen prostor in čaka na posebno priložnost.

Odrasli smo lahko dober zgled otrokom pri skrbi za dom, gospodinjstvo. Skupaj lahko pospravljamo stanovanje, skrbimo za okolico, pripravljamo enostavne jedi v kuhinji… Otroci se namreč preko vključenosti v hišna opravila priučijo delovnih navad, naučijo dela samega, krepijo spretnosti, samostojnost, ob tem pa se učijo sodelovanja z drugimi, razdeljevanja nalog in opravil ter se tudi zabavajo. Pri tem seveda pazimo, da je varnost na prvem mestu.