Otroci iz skupine Baloni že nekaj časa spremljajo vremenske in ostale pojave, ki se nam godijo na Zemlji. Najbolj jih je pritegnil ogled knjig in priročnikov o vulkanih, bruhanju lave in vsemogočih vzrokov in posledic, ki ji izbruh vulkana prinaša.

Na pobudo otrok smo tako v igralnici priredili čisto pravi vulkanski izbruh. Okoli velikega kozarca smo iz slanega testa oblikovali gromozansko vulkansko goro. V vulkanski krater smo natresli sodo bikarbono, ji dodali kanček rdeče jedilne barve in nekaj kapljic detergenta za pranje posode. Ob sprotnem pogovarjanju in osvajanju novih znanj smo opazovali, predvidevali in iskali vsemogoče razlage, kako bi naš vulkan izbruhnil. Tako smo v vulkan hitro zlili 2dcl alkoholnega kisa in oživili vulkan, ki je bruhal rdečo penasto lavo, ki se je počasi kotalila po pobočju vulkana. Naravoslovni eksperiment smo otrokom predstavili na drugačen način, spoznali smo, kaj se zgodi, če zmešamo različne sestavine, opisovali smo potek dogajanja in predvideli posledice. Otroci so bili nad eksperimentom navdušeni, izbruhi vulkana so se kar nadaljevali in nadaljevali…

»Na srečo se mi to tako samo igramo« so nas za konec naravoslovnega poizkusa pospremile besede otrok in nas odpeljale novim dogodivščinam naproti.