V vrtcu se učimo marsičesa. Učimo se spoštljivega vedenja in primernega reševanja konfliktov. Poslušamo, opazujemo, raziskujemo, razmišljamo, ustvarjamo, se pogovarjamo, se gibamo, pojemo, plešemo, se igramo in se smejimo. Otroci in vzgojiteljici. Skupaj. Vsak dan je priložnost, da se imamo lepo in spoznamo kaj novega.

V začetku decembra smo se odzvali povabilu k akciji zbiranja igrač za pediatrični oddelek novomeške bolnišnice. Otroci so doma, skupaj s starši, poiskali igračo, ki so jo bili pripravljeni podariti. Igrače smo v vrtcu Živžav razstavili in vsak otrok si je lahko izbral eno igračo zase. Kako so bili veseli! Kljub temu, da je bila igrača rabljena, je bila za otroka nova. Imel je možnost spoznati, da je za svojo radodarnost tudi on nagrajen. Mesec december je sicer postregel z obiskom kar treh dobrih mož in vsi vemo, kaj pravi star pregovor: Preveč dobrega še za v potico ni dobro. Otrokom smo želeli pokazati še drugačne oblike veselja. Ob prebiranju slikanic in pogovorih o starejših,  bolnih in osamljenih ljudeh smo se odločili, da bomo bili tudi mi dobri možje. Gorjanski škrati – božički. Posejali smo božično žito, spekli piškote in se pred prazniki odpravili do bližnjih vaščanov, da jim z majhno pozornostjo polepšamo dan. Vsi skupaj smo jim  zaželeli lepe praznike in na njihove obraze privabili nasmeške. Veseli smo bili tudi mi, ker smo vedeli, da smo opravili dobro delo.

Otroci so doživeli dobroto in hvaležnost.  Verjameva, da so mala dejanja prijaznosti in dobrote majhni biserčki, ki se naselijo v otroku in v njih ostanejo tudi, ko odrastejo.

Tanja in Marija