Naša skupina se je tudi z letošnjim letom vključila v projekt Pasavec za večjo varnost otrok med vožnjo. Vrtec je zaradi epidemije deloval v zmanjšanem obsegu, aprila pa smo se v veliki večini zopet vrnili nazaj vsi – otroci in vzgojiteljice. Pričakovali sva nekaj težav ob vrnitvi otrok v vrtec, in ker veva, da lutke otrokom blažijo marsikatero stisko in pomagajo pri premagovanju težav, sva pripravili lutko – Pasavca. Otroci so ga že prvi dan sprejeli, saj se jim je predstavil kot zabaven, prijeten, ljubeč, pozoren, skrben … Hkrati pa je imel za nas pripravljene vsak dan zanimive dejavnosti.

Knjižni kotiček smo opremile s knjigami na temo pasavca in prometa, v jutranjem krogu smo poslušali in oponašali glasove prometnih sredstev, razmigali možgančke z ugankami o prometu, se pogovarjali ob slikah, razvrščali, urejali vozila, spoznavali smo pomen in oblike prometnih znakov, otroci so vsakodnevno zbirali žige z motivom pasavca, se igrali spomin, z železnico, cesto, avtomobilčki, slikali z vozili, se učili novih deklamacij, premagovali ovire z vozili in brez … Velik poudarek pa sva seveda dali na varnost v prometu. Otroci so ugotovili, da v prometu veljajo določena pravila, katera moramo vsi upoštevati, če želimo biti varni.

Ob koncu projekta smo dejavnosti strnile in oddale zaključno poročilo Agenciji za varnost prometa in bili nagrajeni z obiskom in predstavo Pasavček, za uspešno izvajanje projekta.

 

Zapisali: Tina Vrtačič in Sara Gorišek