Ta mesec je pri nas aktualna tema Moje telo. Začeli smo jo z delavnico ZD Novo mesto, kjer so nam bili lepo prikazani deli telesa na modelu. Otroci so lahko poskusili sami sestaviti možgane, ledvice, mišice, … Z medicinsko sestro so se tudi pogovarjali o funkcijah delov telesa in notranjih organih. Nadaljevali smo z obiskom babice ene izmed deklic, medicinske sestre, ki nam je lepo prikazala kako poteka pregled oči. Tudi nam je izmerila kako dobro vidimo, nam razložila kako povijejo oči in druge dele telesa, če pride do poškodb, v povijanju pa smo se na koncu preizkusili tudi sami.
Temo smo nato nadaljevali v skupini. Začeli smo s pregledom kosti, si izdelali skelet in za dekoracijo naredili rentgenske slike. Poimenovali smo glavne kosti in pogledali kje vse sploh kosti imamo. Da smo lažje videli poškodbe kosti, smo si naredili rentgen. Iz kartonaste škatle smo zrezali odprtino za luč in fotografiranje in odprtine za naše telo. Otrok se je nato ulegel na tla, čezenj smo zapeljali škatlo in s pomočjo aplikacije na telefonu naredili rentgensko fotografijo, ki so jo nato otroci prevzeli na drugem okencu in pokazali zdravniku.
Nadaljevali smo z umivanjem zob, kjer smo se ponovno pogovarjali o pravilni higieni, ter krtačili zobe na kopiranem modelu zob in tudi s pravo krtačo po naših zobeh.
Pobrili smo tudi brado na modelu, pristrigli lase, se pogovarjali o mišicah, preizkusili kako deluje krčenje naše roke in dobro razgibali naše mišice. Na koncu smo na človeka s pomočjo plastelina namestili mišice in kite.
Otrokom je dana tema zelo všeč in kljub temu, da je zanj malo težja za razumevanje, se je izkazalo, da so si mnogo reči zapomnili in jih dnevno počnejo, ponavljajo in v dejavnosti uživajo.