V tednu mobilnosti, smo pričeli s temo promet, ki nam je zelo blizu, saj se vsakodnevno srečujemo z njo, bodisi, kot pešci ali kolesarji, bodisi, kot otroci v avtomobilu, ko nas pripeljejo v vrtec. 

Najprej smo ustvari velik zemljevid Orehovice, s sosednjimi kraji in smo postavili, orientirali sebe na ta zemljevid. Vsak otrok je pripel svojo sliko na svojo hiško na zemljevidu. Nekaj otrok je poznalo celo hišno številko, zato smo se igrali tudi s številkami. Preko igre smo nato rešili veliko zanimivih listov na temo vozil, npr. peljali smo pravi avto, v pravo hišico, poiskali smo sence vozilom, razvrstili smo vozila na cestni, zračni in vodni promet, preštevali smo vozila in obkoževali prave številke in dorisali točno število pik, delali grafomotorične vaje medtem ko smo dorisovali gume, vrata in ostalo. Ko smo se naveličali didaktičnih listov, smo sestavili sestavljanke na dano temo, peli pesmice in risali promet. Izdelali smo tudi vozila iz odpadnih materialov; škatel, zamaškov in drugo.

Opravili smo tudi vrtčevski kolesarski izpit in dobili potrdilo, da lahko vozimo doma na dvorišču, pred svojo hišo 🙂

Nato smo se posvetili še pešcem. Najprej smo spoznali varnost v prometu, kako se pravilno označiti, da smo vidni, po kateri strani ceste hodimo, prečkanje zebre, prednost v prometu itd. Ko smo pravila osvojili smo se odpravili na pohod v Cerovi log. Z nahrbtniki smo jo “mahnili” do igrišča in si tam privoščili odlično malico. Nekajkrat smo naredili tudi pohod do bližnjega gozda, vsakodnevno pa tudi sprehod skozi Orehovico. Ob koncu meseca nas je obiskal gospod policist, ki nas je pospremil na naši poti in nam predstavil vse prometne znake, ki jih dnevno srečujemo na svojih poteh. Predstavil nam je tudi vso policijsko opremo in nas opomnil, da se v vozilih vedno pripnemo z varnostnim pasom in sedimo v varnostnem sedežu. Zelo smo bili veseli njegovega obiska, zakar se mu iskreno zahvaljujemo in upamo, da se kmalu spet podružimo z njim.