Konec februarja smo pri Bibah na široko odprli vrata za vse babice in dedke naše skupine. Povabili smo jih na setveni dan.

Odzvali so se v dobrem številu in  zjutraj s pričakovanji vstopali v našo igralnico. Otroci so jih pričakali z nasmehi na obrazu in odprtimi rokami. Tudi otroci, katerih babice in dedki niso prišli, so posvojili eno od babic ali naju in skupaj smo začeli s setvijo in sajenjem. Najprej so otroci lončke napolnili z zemljo, si izbrali semena, ter jih posejali. Pri eni mizi smo vse skupaj še popisali in označili. Ko smo pripravili cca 80 lončkov, smo vzeli kanglico in dobro zalili, malo po tleh, malo po mizi ;), a nič zato, tako se naučimo.  Nato smo vse pospravili in babicam ter dedku pripravili krajši nastop. Zapeli in zaplesali smo nekaj pesmi, bansov in pokazali nekaj prstnih iger. Zaključili pa smo v objemu starih staršev, ob kavici in piškotkih.

Vse skupaj smo seveda razširili na temo Iz majhnega zraste veliko. Pogovarjali smo se o rasti rastlin, o delih rastlin, o različnih prostorih za rast, o tem kako mamice sadijo in sejejo tudi na vrtu … V igralnici pa smo PLESNO uprizorili rast rastline. Otroci so se zelo dobro odzvali na klasično glasbo in prav tako na dano temo. Lepo so prikazali kaljenje semena, rast stebla in listkov in gibanje le teh v vetru. Nekaj več težav smo imeli s tem, da bi prikazali zakoreninjenje, saj so nam nogice kar naprej pobegnile in niso bile pri miru.

Z dano temo smo otrokom skušale približati rast na njim primeren način. Mislim, da so odnesli delček s seboj in vedo o tem za odtenek več, kot so. Prihaja čas, ko boste tudi doma sadili rože, urejali gredice, itd. Preizkusite jih, naj vam pomagajo pri vrtnih opravilih in pri saditvi rož, verjamem, da bodo zelo uživali.

 

Vzgojiteljica Tamara