Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 20. 11. 2020 smo tudi v našem vrtcu obeležili že 10. Tradicionalni slovenski zajtrk. Med tednom smo se pogovarjali o pomenu zajtrka za naše zdravje in telo, o zdravi prehrani in o čebelah. Otroci so povedali kaj že vedo o čebelah. Dogovorili smo se, da bomo njihove trditve in vprašanja, ki se nam še porajajo poiskali v knjigah in na internetu.

S pomočjo teh dveh medijev smo izvedeli veliko novega o čebelah:

»Med je sladek, rjav, rumeni pa fino okusen. Cvetni prah nabirajo pa nektar nabirajo, zmešajo z usti in nastane med. Sivka. Je siva in rjava. Najprej je jajčece, ličinka pol se zabubi pol pride pa ven mala čebel`ca. Stražarke stražijo pred človekom. Umre, ko piči. Umre, ker je naša koža trda. Piči, ko se ustraši. Matica ima takole črte – označena je. Velika je.«

Izdelali smo dekoracijo s čebelami, si ogledali zanimive prispevke, listali knjige o čebelah, v gledališču Kamišibaj smo si ogledali predstavo Pet z-z-z-zaposlenih čebel, pripravili razsipni kotiček (»cvetni prah«, cvetlice, panj, čebele, satje) in pogrinjek za petkov zajtrk. V petek nas je obiskal »čebelar« in nam predstavil čebelarsko orodje ter pripomočke. Otroci so v pogovoru sodelovali. Z Darjo sva otrokom pripravili kostume in nadaljevali smo s čebeljim plesom ob slovenski glasbi.

 

Zapisali: Tina Vrtačič in Darja Bregar